Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Om te zorgen dat leerlingen en studenten optimaal worden voorbereid op de uitdagingen van de toekomst moet het onderwijs uitdagender, flexibeler en persoonlijker. Scholen en docenten zijn cruciaal voor de kwaliteit van het onderwijs, daarom is verdere ontwikkeling van leraren, schoolleiders en bestuurders van groot belang. Dat meldt de Rijksoverheid. 

Door onder meer demografische ontwikkelingen worden er de komende jaren minder leerlingen en studenten verwacht, vooral in het mbo, wat leidt tot een budgettaire bijstelling in 2016 van in totaal 48 miljoen euro. Het bedrag dat de rijksoverheid per leerling of student investeert, verandert hier niet door. Regelingen waarbij de ramingen onderbesteding voorspellen, worden bijgesteld. Zo is er in 2016 20 miljoen euro minder beschikbaar voor subsidies.

Van primair onderwijs tot wetenschappelijk onderwijs, de leraar is van het grootste belang. De kwaliteit van het onderwijs hangt nauw samen met de kwaliteit van de docent. Daarom wordt iedere docent in staat gesteld zich te blijven ontwikkelen. Om de professionele ontwikkeling van de leraren te stimuleren en wettelijk te regelen, wordt in 2016 het wetsvoorstel voor een verplicht lerarenregister verder uitgewerkt. Het streven is dat in 2017 alle leraren in het primair en voortgezet onderwijs en mbo geregistreerd staan. Ook voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs komt er een register.

© Nationale Onderwijsgids