Normal_eu_europa234

(Novum) - Het Europees Parlement (EP) ziet het niet zitten om geld dat in de Europese begroting is opgenomen voor innovatie en onderzoek, in te zetten voor het grote EU-investeringsfonds. Maandag stemden de economische en de budgettaire commissie van het EP tegen deze plannen van de Europese Commissie. Op 20 januari 2015 meldde de Nationale Onderwijsgids al dat de Europese Commissie 2,7 miljard euro uit het budget van onderzoeksprogramma Horizon2020 wilde halen om meer investeringscapaciteit in Europa te realiseren. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) liet weten bezorgd te zijn over dit besluit. 

Brussel wil een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) oprichten om de in het slop geraakte Europese economie aan te jagen en Europa weer aan het investeren te krijgen. Daarvoor had de Europese Commissie 21 miljard euro op het oog uit de begroting en van de Europese Investeringsbank (EIB). Een deel van dat geld was geoormerkt voor innovatie en onderzoek en de EU-parlementariërs voelen er niets voor dat geld te gebruiken. Bovendien wil het EP dat projecten voor- en achteraf getoetst worden op hun effect op werkgelegenheid en economische groei.

Op 20 januari werd duidelijk dat er 2,7 miljard euro minder budget beschikbaar wordt gesteld aan Horizon2020, hét Europese subsidie programma voor onderzoek en innovatie in Europa. Commissievoorzitter Juncker van de Europese Commissie liet toen weten dat hij het vrijgekomen geld wil gebruiken om meer investeringscapaciteit in Europa te realiseren. De VSNU liet destijds in een reactie weten dit zorgelijk te vinden. Horizon2020 is zeer belangrijk in de financiering van Nederlands onderzoek, aldus de VSNU. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: "Verwacht wordt dat de investeringen van Juncker niet aan kennis of onderzoek worden besteed. Daarmee snijdt Europa zich gevoelig in de vingers. Kennis is immers cruciaal voor innovatie en de concurrentiepositie van Europa."