Normal_logo_vsnu

Er wordt 2,7 miljard euro minder budget beschikbaar gesteld voor onderzoeksprogramma Horizon2020, zo heeft de Europese Commissie besloten. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is bezorgd over dit besluit. Horizon2020 is het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. Dit meldt de VSNU. 

Commissievoorzitter Juncker van de Europese Commissie wil het vrijgekomen geld gebruiken om meer investeringscapaciteit in Europa te realiseren. De VSNU vindt dit zorgelijk. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘Verwacht wordt dat de investeringen van Juncker niet aan kennis of onderzoek worden besteed. Daarmee snijdt Europa zich gevoelig in de vingers. Kennis is immers cruciaal voor innovatie en de concurrentiepositie van Europa.’
 
Europa is zeer belangrijk in de financiering van het Nederlandse onderzoek. Het budget dat Nederland uit Europese onderzoeksfondsen haalt, is 50 procent groter dan het budget Nederland als Europese lidstaat bijdraagt aan Europa. Onderzoeksbudgetten worden namelijk in competitie verdeeld onder Europese onderzoekers en veel aanvragen van Nederlandse onderzoekers en onderzoeksinstellingen worden goedgekeurd. Nederland scoort beduidend hoger op het aantal goedgekeurde onderzoeksaanvragen dan het Europese gemiddelde. Per saldo wordt dus meer geld uit onderzoeksfondsen ontvangen. Het totale beschikbare budget wordt nu dus 2,7 miljard euro kleiner en dus zal er ook minder geld beschikbaar zijn voor Nederlandse onderzoeksinstellingen. 
 
© Nationale Onderwijsgids