Hoogleraar Ersnt Hirsch Ballin opent academisch jaar Tilburg University

De opening van het academisch jaar van Tilburg University op 1 september staat in het teken van regionalisering. Keynote speaker hoogleraar staatsrecht Ernst Hirsch Ballin zal ingaan op noodzakelijke vernieuwing in het regionaal bestuur waaraan de wetenschap een belangrijke bijdrage kan leveren. Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur laat zien hoe die regionale samenwerking in Brabant al succesvol is. Er wordt ook afscheid genomen van de voorzitter van het Stichtingsbestuur, prof. Ruud Lubbers. 

'De multidisciplinaire wetenschappelijke studie van regionaal bestuur zal nieuwe inzichten openen die aan de samenleving ten goede komen' stelt Hirsch Ballin in zijn speech. 'De nabijheid van anderen in de regio waarin iemand leeft en werkt, biedt een tegenwicht tegen de ruimtelijke vervreemding die elementen van globalisering hebben voortgebracht. Op bestuurlijk niveau maken wij de laatste decennia mee dat de terugtrekkende centrale overheid een beroep doet op lokaal bestuur.'

Hoe dat er in de praktijk werkt, laat Becking zien aan de hand van in gang gezette samenwerking in Brabant van kennisinstituten, bedrijven en maatschappelijke organisaties: “Regionale krachtenbundeling is nodig om internationaal te kunnen concurreren.”

Bij de opening zal rector Philip Eijlander de prijzen uitreiken van de beste proefschriften van 2013-2014. Ruud Lubbers spreekt een dankwoord uit. Het volledige programma is te vinden op de website van de universiteit. Aanmelden voor de academische zitting kan via het inschrijfformulier. De opening vindt plaats om 15.00 uur in de aula van het Cobbenhagengebouw van de universiteit.

© Nationale Onderwijsgids