Normal_handtekening_contract

Bij de opening van het academisch jaar in Utrecht gaat de vakbond voor wetenschappers VAWO actievoeren. De vakbond kaart hiermee het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap aan. Volgens VAWO geeft het gebrek aan vaste instellingen veel onzekerheid en dit heeft een slechte invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op universiteiten. Dat meldt NOS.

Volgens VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma werkt zo'n 60 procent van het wetenschappelijk personeel op tijdelijke basis. “Universitair docenten moeten daardoor om de twee of drie jaar een nieuwe baan zoeken en ze moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden”, zegt Jongsma. Het probleem zou niet nieuw zijn en ook voor andere sectoren gelden.

Het is nog niet duidelijk wat de actie van de vakbond precies inhoudt, maar volgens Jongsma heeft de actie een bescheiden karakter. "We hebben een kleine actie op touw gezet, waarmee we zichtbaar maken dat we ons een speelbal van de universiteiten voelen. We willen vooral een signaal afgeven dat we ons zorgen maken over de arbeidssituatie van wetenschappers", aldus Jongsma.

© Nationale Onderwijsgids