Universiteit Maastricht stelt onderzoek met proeven bij labradors uit

De Universiteit Maastricht (UM) heeft besloten om onderzoek met labradorhonden als proefdieren voorlopig uit te stellen. Dat meldt de universiteit op haar website. De UM nam het besluit na een handtekeningenactie van Anti Dierproeven Coalitie (ADC) tegen het onderzoek met dierproeven van de Maastrichtse academie. Dit meldt Nu.nl.

Met de actie haalde ADC online meer dan 80.000 handtekeningen op. In haar verklaring laat de universiteit weten begrip te hebben voor deze reactie: “De UM begrijpt dat er in de maatschappij zorgen leven ten aanzien van het gebruik van proefdieren, zoals honden”. De UM gaat zich nader beraden op het onderzoek. Op dit moment is nog bij geen enkel proefdier het onderzoek van start gegaan, benadrukt de universiteit.

De UM wilde de labradors gebruiken voor experimenten met pacemakers. Daarvoor had de universiteit toestemming gekregen van de Dier Experimenten Commissie. Volgens de commissie weegt het medisch nut van de proeven in dit geval op tegen het ongemak van de dieren. De universiteit zegt zich al langere tijd in te zetten voor het verminderen en vervangen van dierproeven maar dat in sommige gevallen dierproefonderzoek noodzakelijk blijft om medische doorbraken te realiseren.

Volgende week maandag opent de UM haar academisch jaar. Volgens campagneleider Robert Molenaar van ADC zijn zo'n 150 dierenliefhebbers van plan om dan naar de Limburgse stad te komen om de honden op te eisen. Veel mensen zouden zich bereid hebben verklaard om de dieren op te vangen. Ook heeft de organisatie een stille tocht gepland op 4 oktober, Dierendag, waarbij een groot aantal labradors zullen meelopen. “Zo hoort het, ze horen gewoon tussen de mensen te lopen. Ze horen niet akelig alleen en opgesloten in een proefdiercentrum te zitten”, aldus Molenaar.

© Nationale Onderwijsgids