Logo_erasmus_nationale_studenten_enquete

Studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn bijzonder tevreden over hun studieomgeving. Dit is een van de opvallendste resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2014. Studenten waarderen de Erasmus Universiteit op alle ondervraagde thema’s hoger dan vorig jaar en bovendien gemiddeld hoger dan studenten aan andere universiteiten.

In de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête geven studenten van alle hogescholen en universiteiten in Nederland hun waardering over belangrijke studiethema’s, zoals de inhoud van de opleiding, de voorbereiding op de beroepsloopbaan, de studiebegeleiding en de huisvesting in de studiestad. Op elke vraag kunnen de studenten een score van 1 tot 5 geven.

Studenten van de Erasmus Universiteit geven op alle thema’s hogere scores dan vorig jaar. Bovendien liggen de scores boven het landelijk gemiddelde. De opmerkelijk grote stijging in de waardering voor de studieomgeving laat zien dat de vernieuwing van universiteitscampus Woudestein zijn vruchten afwerpt. Vorig jaar werd het nieuwe campushart geopend. De komende jaren blijft de Erasmus Universiteit investeren in een aantrekkelijke studieomgeving, onder meer met een nieuw onderwijsgebouw en nieuwe retail. 

Andere aspecten waarop de Erasmus Universiteit goed scoort in de NSE 2014 zijn de inhoud van de opleidingen, de algemene en wetenschappelijke vaardigheden, de kwaliteit van de docenten, het studierooster en de groepsgrootte. De Erasmus Universiteit legt al langere tijd sterk de nadruk op activerend, kleinschaliger onderwijs en het verder verbeteren van de onderwijskwaliteit, onder andere door het beter opleiden van docenten.

De tevredenheid van de studenten is erg belangrijk voor de Erasmus Universiteit. De Nationale Studenten Enquête is hiervoor een belangrijke bron. De uitslag laat zien welke onderdelen studenten waarderen en welke punten de Erasmus Universiteit nog kan verbeteren ten opzichte van andere universiteiten. De Nationale Studenten Enquête wordt ook door diverse derde organisaties gebruikt om ranglijsten van Nederlandse universiteiten en opleidingen te maken.

In het Factsheet NSE (PDF) 2014 zijn de scores voor de gehele Erasmus Universiteit op elk van de thema’s terug te zien. Op basis van de beschikbare data wordt ook gekeken naar verbeterpunten per opleiding.

© Nationale Onderwijsgids