Samenwerking Nederland en Brazilië

BRASILIA - Bij het bezoek aan Brazilië van onder andere staatssecretaris Sander Dekker (OCW) en prinses Maxima werd afgesproken dat Nederland 2500 Braziliaanse topstudenten zal gaan opleiden. Dat meldt ScienceGuide.

Dit zal gebeuren in het kader van 'Science without Borders', een samenwerkingsverband tussen Nederland en Brazilië. De Braziliaanse regering heeft daarbij afgesproken beurzen uit te geven voor studenten die in Nederland willen studeren, op  bachelor-, PhD- en postdocniveau. In het programma zullen ongeveer 75.000 beurzen worden uitgegeven door een investering van 1,5 miljard dollar (1,17 miljard euro) door Brazilië. Daarbij kunnen studenten niet alleen naar Nederland, maar ook naar landen als de VS, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Het programma is erg van belang voor Brazilië, omdat de enorme groei van haar middenklasse de laatste jaren heeft geleid tot een flinke stijging in de deelname aan het hoger onderwijs. De infrastructuur van het onderwijs in het land is daarechter nog onvoldoende op gebouwd. Met het programma kunnen topstudenten, ondanks deze belemmeringen, toch verzekerd zijn van goed onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem