Normal_mishandelijk_huiselijk_geweld_bang

De Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik van de ministeries Veiligheid en Volksgezondheid organiseren van 17 tot en met 22 november opnieuw de Week van Kinderen Veilig. Tijdens de campagne wil de organisatie de maatschappij alert maken op kindermishandeling en een snelle effectieve aanpak mogelijk maken. De PO Raad ondersteunt dit initiatief en roept scholen op mee te doen aan de activiteiten en bijeenkomsten die tijdens deze week worden georganiseerd.

Jaarlijks worden in Nederland zo'n 119.000 kinderen op enige wijze mishandeld. Dat is gemiddeld één kind per schoolklas. Zij krijgen te maken met fysiek geweld, verwaarlozing, seksueel geweld of ze zijn getuige van huiselijk geweld en de gevolgen van een vechtscheiding.

Voorkomen en tijdig signaleren van kindermishandeling is hard nodig vindt de Taskforce. Tot nu toe lukt het nog onvoldoende om kindermishandeling terug te dringen Bij wijze van maatschappelijk appèl voert de taskforce in november campagne om misbruik en mishandeling van kinderen te stoppen met hulp en inzet van iedereen. Verschillende organisaties verzorgen daarom tijdens de Week van Kinderen Veilig bijeenkomsten en activiteiten.

Ook scholen kunnen daaraan deelnemen of zelf iets organiseren. Volgens de PO Raad is het belangrijk om zo te laten zien dat het onderwijs een actieve partner is in voorkomen en vroegtijdig signaleren van kindermishandeling. Op de website van de PO Raad staan enkele voorbeelden die scholen kunnen gebruiken om een activiteit te organiseren. Scholen die een activiteit wil doen, kunnen dat melden aan de PO Raad.

© Nationale Onderwijsgids