Logo_koninklijke_kentalis_logo

Onderwijsspecialist Kentalis lanceert nu een gratis digitaal boek over de ortho-communicatieve behandeling van kinderen en jongeren met autisme (OCB-ASS). In deze behandeling wordt gewerkt aan hun communicatievaardigheden en redzaamheid. Het iBook 'Op eigen wijze samen' brengt de behandeling in zeven stappen in beeld voor ouders, kinderen en verwijzers.

De ortho-communicatieve behandeling gaat ervan uit dat de specifieke wijze van waarnemen, informatie verwerken en betekenis verlenen aan de basis ligt van de problemen die kinderen en jongeren met autisme hebben met taal en communicatie. Kinderen met autisme hebben tijden nodig om de boodschap te 'ontcijferen'. Ze vinden het moeilijk om betekenissen en boodschappen te doorzien die verpakt zitten in klanken of gebaren. Ze hebben bovendien moeite met het denken in samenhang. Afstemming en aanpassing of verduidelijking van de communicatie is dus van groot belang. Het vergroten van de communicatieve redzaamheid is het belangrijkste doel van OCB-ASS.

Jet Isarin en Karin Brouwers beiden werkzaam bij Kentalis hebben het iBook gemaakt in nauwe samenwerking met kinderen en jongeren uit de behandelgroepen, ouders van de cliëntenraad en medewerkers die binnen Kentalis werken met deze doelgroep. Het boek is gratis te downloaden in de iBookstore via www.kentalis.nl.

© Nationale Onderwijsgids