Sociaal bedrijf STUNT is de oplossing voor autistische Sebastiaan

De twintigjarige Sebastiaan komt nu niet meer ‘jankend van vermoeidheid thuis.’ Sebastiaan werkt bij leerwerkbedrijf STUNT in Delft en komt daar, ondanks zijn afstand tot de arbeidsmarkt (hij heeft autisme en ADD) volledig tot bloei. Sebastiaan kan zijn passie kwijt bij STUNT, namelijk het oplossen van complexe technische problemen. Dat meldt Omroep West.

STUNT is opgericht in 2006 en is uitgegroeid tot een sociaal bedrijf waar zo’n 160 mensen met plezier naartoe gaan. Er wordt, in samenwerking met de gemeente Delft, een leerwerktraject richting betaald werk aangeboden.

Autisme en ADD 

Sebastiaan kreeg de diagnose autisme en ADD op zijn tiende. De diagnose vindt hij wel ‘handig’. “Ik weet daardoor beter hoe ik met prikkels moet dealen en hoe ik mijn leven comfortabeler kan maken. Ik zie vaak dingen waar ik mij aan erger. Ik bedenk oplossingen en ik voer die dan uit. Dat is fijn om te doen en ook om mezelf zo te kunnen uitdagen.’

Groeien en bloeien 

Sebastiaan is vooral heel blij om onderdeel te zijn van STUNT. “Ik kan hier mijn ding doen en opbloeien en andere mensen helpen. Het is een ontzettend fijne sfeer. Hier kan ik groeien en bloeien.

De directeur van STUNT, Hein Laakes, wil precies dat wat Sebastiaan ervaart tijdens zijn werk. “We hebben veel mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering of mensen die om welke reden dan ook het moeilijk vinden om betaald aan de slag te gaan. Wij kijken wat er nodig is om dat toch te ontwikkelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk