Het Nieuwe Lyceum Bilthoven biedt examentraining aan voor alle leerlingen

Aan zogenoemd schaduwonderwijs, zoals examentraining en bijles, wordt steeds meer geld uitgegeven. Ouders moeten dat vaak zelf betalen, maar wat nou als de school dat doet? Dat meldt RTV Utrecht.

Tweehonderd leerlingen van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven kregen 29 maart allerlei trainingen in verschillende schoolvakken. De leerlingen krijgen, door het volgen van deze examentrainingen, zo een grotere kans om goed te scoren tijdens de examens. Tenminste, dat is de bedoeling.

Examentraining Natuurkunde 

Olivier volgde een examentraining van het vak natuurkunde. Hij heeft veel vertrouwen in de examens die over anderhalve maand van start gaan.  “De school heeft niet allemaal geregeld en ons kost het niets extra.”

Willem vindt de eindexamens een hoop gezeik. Maar van negen tot vijf examentraining is wel heel handig. “Zonder training zou ik het ook wel kunnen, maar het is fijn als dit je zo wordt aangeboden.”

Lyceo verzorgde de examentrainingen op de middelbare school, maar ze geven examentrainingen en extra lessen ook door het hele land. Op de eindexamenleerlingen ligt namelijk best wel een druk. Coördinator van de trainingen Arie Torn Broers ziet dat de leerlingen soms zelfvertrouwen missen. “Leerlingen hebben soms het idee dat ze niet genoeg les hebben gehad, ook vanwege de coronapandemie”, zo stelt Broers.

Zelfvertrouwen 

Teamleider van de havo-bovenbouw van Het Nieuwe Lyceum Saskia Plekkenpol ziet ook dat leerlingen soms wat zelfvertrouwen missen. Voor veel leerlingen is dat ook een reden om een examentraining te volgen.

Schaduwonderwijs 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er meer vraag is naar extra onderwijs. Aan ‘schaduwonderwijs’ werd in 2022 ruim 472 miljoen euro uitgegeven. Tien jaar eerder, in 2012, werd er 151 miljoen euro aan extra onderwijs uitgegeven.

Schaduwonderwijs, zoals bijles en examentrainingen, zorgt voor kansenongelijkheid bij middelbare scholen. Het extra onderwijs is namelijk niet weggelegd voor ouders met een kleine portemonnee. Wanneer er vanuit de school examentraining wordt aangeboden, zorgt dat ervoor dat leerlingen die de training ook echt nodig hebben deze ook daadwerkelijk krijgen.

De Algemene Onderwijsbond vindt het een slechte zaak dat extra onderwijs nodig is vanwege lesuitval door het lerarentekort. Scholen en ouders denken dan waarschijnlijk dat er iets extra’s gedaan moet worden om de kinderen te helpen. Maar als je genoeg leraren hebt is dat helemaal niet nodig.

Op Het Nieuwe Lyceum is zo’n examentraining voor iedereen vooral praktisch van aard. Plekkenpol geeft aan dat ze activiteitenweek hebben, waarbij er veel leerlingen op excursie zijn. Daardoor zijn er op school ook minder leraren te vinden. “Nu kunnen we onze examenleerlingen aan het werk zetten, zonder dat onze collega’s erbij.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk