Normal_jeugd2142
Minister Bussemaker van Onderwijs heeft geen signalen ontvangen dat op grote schaal scholen hun vmbo-afdelingen afstoten om zo 'witte' leerlingen te blijven trekken. De minister zei dit in het programma WNL op Zondag. Trouw meldde eerder dat scholen de vmbo-afdelingen op zouden heffen zodat ze minder allochtone jongeren als leerling hadden. Dit meldt de NOS. 
 
Allochtone leerlingen krijgen relatief vaker een vmbo-advies dan autochtone jongeren, zo vertelden onderwijsdeskundigen tegen Trouw. Scholen zouden daarom op grote schaal hun vmbo-afdelingen aan het opheffen zijn zodat de scholen weer 'witter' worden. "Het is een trend die zich in stilte voltrekt", zei een oud-rector tegen de krant.
 
In reactie op de berichten in Trouw zei minister Bussemaker van Onderwijs in het programma WNL op Zondag echter dat zij geen signalen had ontvangen van deze praktijk. "Maar het is iets om in de gaten te blijven houden." Volgens de minister is het onwenselijk dat er wijken komen waar alleen maar scholen staan die een havo- of vwo-afdeling hebben. De kinderen zouden hier dan geen vmbo of mavo meer kunnen volgen. Desondanks geeft de minister ook aan dat het soms voor de leerlingen beter is om naar een aparte vmbo-school te gaan. "Het kan zijn dat ze daar beter tot hun recht komen."
 
© Nationale Onderwijsgids