Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

De rekentoets zal vanaf het schooljaar 2015-2016 meetellen in het eindexamen van de middelbare school. Het voortgezet onderwijs heeft genoeg tijd gehad om zich daarop voor te bereiden. Dat zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs in antwoord op kamervragen van de PvdA. Dit meldt de openbare scholenvereniging VOS/ABB.

De VO Raad, koepelorganisatie voor het middelbaar onderwijs, luidde eerder al de noodklok over het verplichten van de rekentoets in het eindexamenjaar. Voorzitter Paul Rosenmöller van de raad stelt dat er een afrekencultuur dreigt te ontstaan als het cijfer voor de rekentoets gaat meetellen voor het examen. Bij een proef met de rekentoets bleek vorig jaar dat slechts een kwart van de leerlingen van de havo slaagden voor de toets. Bij het vmbo lag het slagingspercentage nog lager.

Staatssecretaris Dekker wil de rekentoets niet langer uitstellen omdat het voortgezet onderwijs eerder al twee jaar uitstel heeft gehad. Volgens Dekker heeft verder uitstel “een negatief effect op de aandacht voor goed rekenonderwijs en de motivatie van de leerlingen en docenten hiervoor.”

© Nationale Onderwijsgids