Het openbaar vervoer komt in de problemen als het kabinet aan het einde van dit jaar de coronasteun stopzet. Volgens de vervoerders is dit veel te vroeg. Daardoor moeten ze noodgedwongen hun dienstregelingen met 20 tot 30 procent verminderen. Universiteiten en studenten slaan daarom nu alarm. Dat meldt de NOS.
Het onderwijs is bang dat studenten en medewerkers in de problemen komen. “Verschraling van het ov is desastreus voor studenten en onze medewerkers”, zegt onderwijsbestuurder Wim van den Doel namens de Universiteit Leiden, de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. “Studenten wonen vanwege de woningcrisis vaker thuis dan tien tot twintig jaar geleden en moeten van verder komen. Dat doen ze met het openbaar vervoer.”
Coronacrisis
Het kabinet wil de steun stopzetten nu er geen coronamaatregelen meer zijn. Uit een recente prognose blijkt dat volgend jaar de reizigersaantallen weer dicht bij het niveau van voor de coronacrisis zullen uitkomen. Volgens de vervoerders is dat te optimistisch en moet er ook voor 2023 een vangnet komen. De NS verwacht zelf namelijk dat de reizigersaantallen van voor corona pas in 2025 of 2026 gehaald worden.
Hoorzitting
Eerder trokken provinciebesturen al aan de bel over het stopzetten van de coronasteun. Morgen is er in de Tweede Kamer een hoorzitting waar vervoerders hun zorgen mogen uiten over de voorgenomen plannen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk