Je eigen levenservaring gebruiken om een ander te helpen. Bijvoorbeeld bij issues als armoede, verslaving of geweld. Als ervaringsdeskundige ken je de problematiek vaak als geen ander. En juist daar ligt de unieke kracht van een ervaringsdeskundige. Met het project K@ns van de Tintengroep is er nu een mbo-opleiding tot ervaringsdeskundige in Noord-Nederland. Dit meldt Provincie Drenthe.
NOG
Provincie Drenthe ondersteunt mbo-opleiding tot ervaringsdeskundige
-Eén van de studenten is Charlotte Feijen. Zij is in 2018 begonnen met de opleiding en loopt momenteel stage bij welzijnsorganisatie Sedna in Emmen. Charlotte vertelt meer over de opleiding: “In het begin van de studie ligt de nadruk vooral op theorie en je eigen levensverhaal. Je eigen ervaringen vormen de basis en daarnaast leer je meer over coaching, luisteren en anatomie”.
Charlotte groeide zelf op in een gezin waarin verslaving en psychologische problemen speelden. Ze kreeg op latere leeftijd last van depressies en werd gediagnosticeerd met ADHD. “Ik weet als geen ander hoe zwaar een herstelproces kan zijn. Het is vallen en opstaan. Cliënten vinden het natuurlijk fijn dat ik hun verhaal snap. Maar daarnaast merk ik ook dat een organisatie zoals Sedna baat heeft bij iemand die de problematiek écht snapt en ze kan adviseren”. Ook de problematiek rondom generatiearmoede komt Charlotte tegen bij cliënten. Ze is blij dat provincie Drenthe zich inzet om generatiearmoede te bestrijden. “Armoede kent allerlei vormen. Armoede heeft niet alleen te maken met geld, maar ook met het krijgen van kansen om je te ontwikkelen’.
De opleiding is best pittig, vindt Charlotte. Niet alleen vanwege de theorie, maar ook omdat je eigen levensverhaal steeds terugkomt. “Je moet stevig in je schoenen staan. Daarom is deze opleiding ook niet voor iedereen geschikt. Dat is afhankelijk van je herstelproces”. De mbo-opleiding is voor Charlotte absoluut waardevol. “Ondanks mijn ‘rugzak’ kan ik betekenisvol zijn voor de maatschappij. De opleiding geeft me bovendien perspectief op een baan”.
Door: Nationale Onderwijsgids