Dirk Denoyelle heeft Aeres Hogeschool en Food Forum in LEGO afgerond

Vier studenten werken op dit moment hard aan de LEGO-maquette van het Floriadeterrein. De Belgische LEGO® Certified Professional, Dirk Denoyelle, heeft de Aeres Hogeschool en Food Forum in LEGO-vorm inmiddels afgerond en naar Almere opgestuurd. Beide bouwwerken zijn geplaatst op de maquette van zestien vierkante meter. “Ik heb er inmiddels wel een paar grijze haren bij,” zegt Denoyelle over het project. Dit meldt de gemeente Almere. 

Programmamaker Architectuur bij Kunstlinie, Odette Breijink, kwam met het idee om het Floriadeterrein geheel in LEGO na te bouwen, zodat bezoekers in één oogopslag een beeld zouden krijgen van de bouwwerken. Dit idee ontstond doordat er al eerder een maquette van LEGO was gebouwd van de hele stad Almere. Deze was destijds ook door LEGO® Certified Professional Dirk Denoyelle gemaakt. Op de hele wereld zijn er slechts 22 van deze professionals, die door LEGO benoemd zijn, om van het bouwen van LEGO hun werk te maken.

Aeres Hogeschool 

De LEGO-versie van het Floriadeterrein wordt dit keer bijna helemaal gemaakt door bouwkundestudenten die stagelopen bij de gemeente Almere. Denoyelle heeft echter de moeilijkste twee gebouwen voor zijn rekening genomen: de Aeres Hogeschool en het Food Forum. “Aeres was verreweg het moeilijkst. Die heb ik wel een aantal keren helemaal moeten op- en afbouwen. Ik moest steeds afwegen: blijf ik bij het meest herkenbare LEGO-steentje voor die gevel? Of moeten de verhoudingen perfect zijn? In dit geval ben ik voor de meest herkenbare LEGO-steen gegaan om het karakter de behouden. Maar eigenlijk kloppen de verhoudingen niet helemaal.”

LEGO

Denoyelle vertelt dat hij een week fulltime bezig was met de twee LEGO-bouwwerken. “Ik had eigenlijk de helft ervoor ingepland. Maar zelfs na 25 jaar ervaring met LEGO onderschat ik de tijd die het in beslag zal nemen.” Wat dit project zo lastig maakte, was de schaal. De gebouwen moesten precies in de maquette van zestien vierkante meter passen, dus om dat passend te maken, vielen de twee gebouwen vrij klein uit. “Hoe kleiner het wordt, hoe meer je moet puzzelen om de herkenbaarheid van het gebouw erin te houden. De LEGO-steentjes zijn namelijk gemaakt om te bouwen in verhouding tot het bekende LEGO-poppetje.”

Beplanting 

Nu deze twee uitdagendste gebouwen een plek op de maquette hebben gekregen, rest het aan de bouwkundestudenten om de laatste hand te leggen aan het geheel. Dit is ook meteen het moeilijkste stuk, namelijk: de beplanting. In de architectuur wordt er al vaker met LEGO gewerkt, maar bij groenvoorziening doen we dit normaal gesproken niet. Landschapsarchitect Niek Roozen legt uit: “Groen, bomen en natuur hebben organische vormen. Dat laat zich niet zo makkelijk vangen in die steentjes. Huizen kun je makkelijker met LEGO bouwen. Maar toch zijn de studenten de uitdaging uitgegaan. Dat vind ik bewonderingswaardig.”

Floriadeterrein 

Als de maquette compleet is en Floriade Expo 2022 van start gaat, zal Roozen het geheel van zestien vierkante meter een plek geven in een van de twaalf infokiosken op het Floriadeterrein. Al deze kiosken lichten een onderdeel van het Green City Story Telling-project uit. De LEGO-kiosk laat met de maquette zien hoe het Floriadeterrein er na de Expo uit komt te zien als de nieuwe stadswijk Hortus zal verrijzen. Onder de maquette zullen bakken met losse legostenen geplaatst worden zodat kinderen, maar ook ijverige volwassenen, mee kunnen bouwen aan de groene stad van de toekomst.

Door: Nationale Onderwijsgids