Logo_logo_college_voor_de_rechten_van_de_mens

Asielkinderen vallen onder de Nederlandse leerplicht en horen 72 uur na aankomst in Nederland met onderwijs te starten. Dat lukt in de praktijk niet. Soms duurt het een paar weken of zelfs maanden. Duurt het zo lang, dan kan dit een schending van het recht op onderwijs zijn. Het College van de Rechten van de Mens dringt er dan ook op aan de toegang tot onderwijs voor asielkinderen zo snel als mogelijk te garanderen. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens.

Het College constateert dat kinderen nog te vaak verhuisd worden, wat zeer schadelijk is voor hun gezondheid. Hun rechten op een goede (psychische) gezondheid komen door de vele verhuizingen in het geding. Het College beveelt daarom aan kinderen op te vangen in voor hen geschikte kleinschalige locaties, die voor zo lang mogelijke termijn beschikbaar zijn. Daarnaast moet op de asielaanvragen van asielkinderen en hun gezinsleden zo snel mogelijk worden beslist. Ook dat is in het belang van hun gezondheid.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft in november 2015 zeven opvanglocaties voor asielzoekers bezocht. Het College concludeert dat de toegang tot mensenrechten voor volwassen momenteel voldoende is. Er is toegang tot zorg, onderdak, voedsel en kleding. Ten aanzien van kinderen concludeert het College dat hun rechten niet voldoende gewaarborgd zijn vanwege de vele verhuizingen die schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Ten aanzien van toegelaten vluchtelingen worden maatregelen voorgesteld die leiden tot een verslechtering van hun startpositie in Nederland en discriminatie kan opleveren als zij nadeliger behandeld worden dan nationale onderdanen. Met deze maatregelen wil de overheid er onder meer voor zorgen dat het draagvlak in de samenleving behouden blijft. Het College waarschuwt dat het behoud van draagvlak niet ten koste mag gaan van de mensenrechten van asielzoekers. Dat dreigt met deze voorstellen wel te gebeuren.

© Nationale Onderwijsgids