Normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

Dit jaar zijn er tot nu toe minder vacatures gekomen voor hoogopgeleide technici. In het eerste kwartaal van 2015 is de vraag met slechts 6 procent gestegen, wat 14 procent minder is dan in 2014. Voorgaande kwartaalvergelijkingen lieten continu dubbele groeicijfers zien. Dit blijkt uit een analyse van Yacht. De magere groei is het gevolg van een dip in het aantal vacatures in de regio Rotterdam. Dat meldt Yacht Group Nederland BV.

De regio's Amsterdam, Eindhoven en Breda latennog steeds een groei in vacatures zien van respectievelijk 16, 15 en 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Alleen de regio Rotterdam wijkt af, hier daalde het aantal vacatures maar liefst 16 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. "De daling in deze regio was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2014 en zet zich dus nu versterkt door. Uit deze daling blijkt hoe afhankelijk we zijn van grootschalige investeringen, het afronden van een dergelijk project en het terug schalen van het investeringsniveau", aldus Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering.

Opvallend is dat de vraag naar specialisten en engineers het sterkst groeit met respectievelijk 22 procent en 7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Binnen de hightech industrie en technisch dienstverleners die zich richten op bouw en infrastructurele projecten is de behoefte aan deze profielen het grootst.

De vraag naar managers en projectleiders daalt op landelijk niveau binnen alle branches. Door deze daling is het gebruikelijke carrière pad via projectleiderschap naar een leidinggevende rol lastiger in te vullen door hoog opgeleide technici. "Carrière- en ontwikkelmogelijkheden voor technici liggen met name op het vinden van uitdagingen in een andere sector", aldus Kistemaker. "Vooral technici met een brede inzetbaarheid zoals technisch bedrijfskundigen of hele specifieke kennis zoals embedded software engineers kunnen zo hun ontwikkeling vorm geven en hun marktwaarde vergroten."

© Nationale Onderwijsgids