Duizenden mbo'ers gezocht voor openstaande vacatures praktijkberoepen

Werkgevers zijn het meest op zoek naar personeel op mbo-niveau. Van ruim 100.000 vacatures wordt bij de helft gevraagd naar mbo’ers. Dat blijkt uit een analyse van de Nationale Vacaturebank. Bij ongeveer 50 procent van de mbo-vacatures krijgen de werknemers meteen een vast contract. Dat meldt de Gelderlander. 

Kandidaten op mbo-niveau worden vooral gezocht voor functies in de techniek en zorg. De grote vraag naar mbo’ers is niet iets van de laatste tijd, aldus Sharita Boon, directeur van Intermediair en de Nationale Vacaturebank. Er is namelijk al jaren een personeelstekort in praktische beroepen en dan vooral in de techniek en productie.

Omscholen 

Werkzoekenden die zich willen omscholen zijn ook zeer gewild op de huidige arbeidsmarkt, stelt Boon. “Steeds meer werkgevers bieden gratis omscholingstrajecten aan, met daarbij een volwaardig salaris.”

Mbo- en hbo-vacatures 

Er staan op de Nationale Vacaturebank relatief meer mbo- dan hbo-vacatures open. Dat zijn er 61.000 tegenover 39.601. Hbo’ers wordt ook vaker direct een vast contract aangeboden. Bij 62 procent van de hbo-vacatures gaat het om een vaste aanstelling. Bij de vacatures op mbo-niveau gaat het bij meer dan de helft om een vast contract. “Op mbo-niveau gaat het vaker om instapbanen met een contract voor een jaar”, aldus Boon.

Vast contract 

Boon zou graag willen dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen hbo’ers en mbo’ers als het gaat om een vast contract. Werkgevers denken dat het lastig is om kandidaten te vinden met een hbo- of wo-opleiding. Maar op elk nivaeu heerst schaarste.

Voldoende ervaring 

Bij 6 op de 10 vacatures op hbo-niveau wordt er eerdere ervaring in hetzelfde werkveld verwacht. Bij mbo-functies is dat 5 op de 10. Maar volgens Boon moeten bedrijven zich niet blindstaren op ervaring. “Natuurlijk is het heel waardevol als iemand vlieguren heeft gemaakt en vaardigheden heeft ontwikkeld, maar werkgevers moeten ook kijken naar hoe iemand echt is.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk