Normal_politie_embleem

AMSTERDAM (Novum) - De Nederlandse Politieacademie verkeert in financiële nood. Dat beweert Nieuwsuur op basis van interne stukken. Nederlandse Politieacademie ontkent met klem dat er sprake is van tekorten.

Volgens Nieuwsuur was er in maart een tekort van negentien miljoen euro. Dat zou in 2015 kunnen oplopen tot veertig miljoen euro. De raad van toezicht van de ondernemingsraad en de ondernemingsraad zouden de noodklok hebben geluid. Doordat er minder studenten zich aanmelden en het rijk minder geld geeft zal de academie in 2015 twintig procent minder inkomsten hebben.

De academie laat in een reactie weten dat Nieuwsuur zich op verkeerde informatie baseert. Volgens een prognose zou het tekort aan het einde van het jaar bij ongewijzigd beleid 8,4 miljoen euro bedragen. Inmiddels is er een 'ombuigingsprogramma' gestart, laat de academie weten.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) 'zijn zaken niet op orde heeft'. Ze pleit voor een onafhankelijk onderzoek door de Algemene Rekenkamer.

Ook politievakbonden ACP, NPB, ANPV en VHMP willen dat Opstelten een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de financiële situatie. Zolang dat onderzoek loopt mag er geen reorganisatie plaatsvinden, vinden zij.