Normal_school_opvang_kind_peuter_baby

Drie kinderopvangorganisaties in de gemeente Amsterdam starten een proef met tweetalige opvang van jonge kinderen. Met de kinderen op de kinderdagverblijven zal tijdens de proef zowel in het Nederlands als in het Engels gecommuniceerd worden. Tijdens het experiment, dat een jaar in beslag zal nemen, wordt de taalontwikkeling van de kinderen in de gaten gehouden door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Dit meldt AT5.

Niet iedereen is voorstander van pilot met tweetaligheid op kinderdagverblijven. Critici vrezen dat de kinderen hierdoor geen van beide talen goed onder de knie zullen krijgen. Toch zet de gemeente Amsterdam het experiment door. Volgens wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs biedt de pilot de mogelijkheid om te onderzoeken wat tweetalige kinderopvang aan kinderen te bieden heeft. Ook kan dan gekeken worden hoe dit op een verantwoorde wijze aan kinderen kan worden aangeboden. Voorstanders van tweetalige kinderopvang denken dat kinderen er juist beter van gaan leren.

Gemeente Amsterdam komt volgens Kukenheim tegemoet aan de wensen van Amsterdamse ouders. Door het internationale karakter van de stad zou er bij veel ouders de wens leven om hun kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met een tweede taal. "Ik vind dat de gemeente deze ouders daarin moet faciliteren”, aldus de wethouder.

Tot 2018 investeert Amsterdam ook nog eens twee miljoen euro in tweetalig onderwijs op basisscholen. De investering moet ervoor zorgen dat er uiteindelijk zo'n zestig scholen in Amsterdam zijn die internationalisering een structurele plek in hun lesaanbod geven.

© Nationale Onderwijsgids