Minister Jeroen Dijsselbloem en dagvoorzitter Marcel Bamberg bij Hogeschool Inholland Alkmaar

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem riep dinsdag 28 februari bij Hogeschool Inholland Alkmaar op tot optimisme, saamhorigheid en natuurlijk ook om te gaan stemmen op 15 maart. Goed voorbereid begonnen de Inholland-studenten  met een spervuur aan vragen voor de PvdA-bewindsman over ontwikkelingen in de zorg, duurzame energie en actuele issues als de opmars van het populisme in Europa en de rol daarin van de sociaaldemocratie. Met veel specifieke vragen vroegen de ruim honderd studenten de minister het hemd van het lijf in een College Tour-achtige setting. Dit meldt Inholland Alkmaar.

Zo willen de studenten weten van de minister of het leenstelsel wellicht teruggedraaid kan worden. Tevergeefs, aangezien het plan verankerd is in het PvdA-programma. Dijsselbloem: “Ik vind het idee achter dit stelsel goed. Jongeren die de kans hebben om hoger onderwijs te volgen, verdienen in principe later de hogere salarissen. Ik vind het dan ook rechtvaardig dat we van hen een extra bijdrage vragen. Die bijdrage steken we ook weer in het onderwijs. De lening is een zachte lening en de rente is extreem laag. Over terugbetalen mag je lang doen en zijn er omstandigheden dat als je de lening niet kunt terugbetalen, dan wordt deze ook kwijtgescholden. Bovendien bestaat de aanvullende beurs nog steeds, als je van huis uit weinig financiële steun kunt krijgen. We moeten natuurlijk wel opletten dat jongeren afzien van studeren vanwege het leenstelsel. Tot nu toe blijkt dat niet uit de cijfers.”

“Is het niet beter als we – met het oog op robotisering - met z’n allen in de toekomst vier dagen werken?”, wil een student Werktuigbouwkunde weten.  Dijsselbloem benadrukt dat er wellicht banen verdwijnen, maar dat er aan de andere kant ook nieuw werk ontstaat. Hij doelt onder andere op de Nederlandse autofabriek in Born, waar na een sterke automatisering juist meer personeel nodig is naast de robots om de boel draaiende te houden. “Ik vraag me af of er echt zoveel mensen aan de kant blijven staan door robotisering.”

Scherper lijkt het te worden als het hoofdstuk Europa en wereldproblematiek wordt aangesneden. Aan de zaalstudenten geeft Dijsselbloem mee: “Hou het optimisme vast. We leven nog steeds in een fantastisch land met goed onderwijs, goede zorg en goede voorzieningen. We doen het goed op dit moment en er zijn veel kansen, vooral voor jullie: de nieuwe generaties werkenden. We moeten echt wat meer zelfvertrouwen hebben in Nederland en volgens mij hebben jullie dat ook. En ga stemmen op 15 maart!”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids