Normal_hogeschool_utrecht

Volgens Coare Group, een bedrijf dat huisvesting ontwerpt en realiseert, zouden hogescholen door ontoereikende kennis van vastgoed en innovatie hun gebouwen nog te vaak inefficiënt gebruiken. Het bedrijf stelt dat het onderwijs beter zou moeten kijken naar wat er echt nodig is op huisvestingsgebied. Dit meldt Coare Group.

In het onderwijs werkt de Coare Group inmiddels aan dertien projecten. Onder meer voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Hogeschool Van Hall Larenstein. Directeur Aldo Meijer stelt dat het onderwijs door een doelmatiger gebruik van hun vastgoed miljarden euro's kunnen besparen. Volgens het bedrijf wordt in het onderwijs te weinig gewerkt op basis van innovatieve vastgoedconcepten. Meer aandacht voor efficiency, flexibiliteit, samenwerking, privacy en rust zou leiden tot lagere kosten en meer kansen op dwarsverbanden met maatschappelijke partners.

Coare Group meent dat bestuurders nog te vaak verkeerd met hun vastgoed omgaan. "Laat ze meer samenwerken en van elkaars ervaringen leren. Dat betekent zowel binnen als buiten de eigen sector kennis en ideeën delen. In plaats van processen bestuurlijk dood organiseren en steeds zelf het wiel uitvinden. Als men de bakens verzet en miljarden bespaart, kan dat geld weer worden besteed aan meer handen in het onderwijs”, aldus Meijer. De Dutch Innovation Factory in Zoetermeer zou een goed voorbeeld zijn. Daar zitten de Hogeschool Den Haag, de gemeente Zoetermeer, een kinderdagverblijf en bedrijven samen in een verbouwde margarinefabriek. 

© Nationale Onderwijsgids