Docenten willen brede brugklas invoeren om beslismoment uit te stellen

De doorstroomtoets voor achtstegroepers is klaar en de resultaten zijn inmiddels bekend. Veel docenten vragen zich af of het keuzemoment voor een middelbare schooladvies niet te vroeg komt. Docenten willen een 'brede brugklas' invoeren voor uitstel van dat moment in groep 8. Dat meldt NH Nieuws.

Als leerkracht ken ik mijn eigen leerlingen goed genoeg, zo stelt Sandra Gerritze, lerares van de groepen 6, 7 en 8 op de Montessorischool uit Osdorp. De doorstroomtoets duurt twee dagen, maar als leerkracht ken je je leerlingen toch veel beter?

Eindtoets 

Tot vorig jaar maakten de achtstegroepers nog de eindtoets. De uitslag hiervan was een advies voor leerkrachten. Bij de nieuwe doorstroomtoets is de uitslag bindend, maar alleen als het resultaat van de toets hoger is dan het advies van de leerkracht. Scholen kunnen kiezen uit zes verschillende toetsen. Deze toetsen verschillen ook nog eens qua moeilijkheid. Scholen vinden het een probleem dat leerlingen sommige toetsen beter maken dan hun eigen niveau.

Volgens Gerritze werkt dit kansenongelijkheid in de hand. De ouders die bijlessen kunnen betalen krijgen op die manier hun kinderen naar een hoger niveau. Het tweede probleem is dat sommige kinderen in de eerste klas op een niveau terechtkomen dat zij eigenlijk niet aankunnen.

Beslismoment in groep acht 

Gerritze vindt dan ook dat het beslismoment in groep acht afgeschaft moet worden. Een leerkracht weet zelf heel goed wat voor een kind werkt en wat niet. Gerritze weet ook dat het afschaffen van zo’n beslismoment niet van de een op de andere dag ingevoerd kan worden. Daarom praat ze veel over de brede brugklas. Dat is een brugklas van twee jaar waarbij leerlingen van vmbo-kader tot aan gymnasium bij elkaar in de klas zitten. Na de twee burgklasjaren kiezen ze hun uiteindelijke niveau.

Brede brugklas 

De Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) werkt al een aantal enkele decennia met zo’n brugklas. Volgens directeur Maryse Knook werpt dit ook de laatste drie jaar zijn vruchten af. Na twee jaar brugklas gaat zo'n 34 procent van de leerlingen door op een hoger niveau dan ze op de basisschool geadviseerd hebben gekregen. 13 procent van de leerlingen gaat naar een lager niveau.

Nieuwe middelbare scholieren moeten voor 31 maart doorgeven welke school ze kiezen. Dat moeten ze doen in een top 4, 6 of 12. Welke school het uiteindelijk wordt, wordt pas over een aantal weken bekendgemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk