Schooldirecteur verscheurt onjuiste informatie over Week van de Lentekriebels

Basisscholen en ouders vonden onlangs een bijzondere flyer in de brievenbus. 'Gezin in Gevaar' waarschuwt met de folder voor de Week van de Lentekriebels, omdat kinderen masturbatielessen zouden krijgen. Directeur Nadia Verhoeff van Kanjerschool De Wilgenhoek in Hank en OBS Den Biekurf in Babyloniënbroek vindt de folder grote onzin en heeft deze doormidden gescheurd. Dat meldt BN De Stem.

Twee weken geleden haalde Verhoeff een envelop uit de brievenbuis van de Kanjerschool, met daarin de folder van Gezin in Gevaar. Alles wat in de folder staat, komt niet overeen met wat de school de kinderen leert.

Kenniscentrum Rutgers organiseert samen met de regionale GGD’en de Week van de Lentekriebels. Gezin in Gevaar, dat 8 jaar geleden is opgericht door Hugo Bos, vindt dat jonge kinderen nu worden blootgesteld aan geslachtsdelen, seks en masturbatie.

Specifieke boeken

Verhoeff stuurde na het ontvangen van de folder meteen een bericht naar de ouders. Daarin schreef ze dat het lesmateriaal dat Gezin in Gevaar toont niet het materiaal is waar zij uit putten. De school heeft de boeken die in de folder staan niet eens in huis. Ook buiten de Week van de Lentekriebels om worden deze boeken niet gebruikt tijdens de lessen.

Seksualiteit en seksuele diversiteit 

Sinds 2012 is er in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs opgenomen dat docenten aandacht moeten besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Scholen zijn wel vrij in hoe ze de onderwerpen aankleden. De Week van de Lentekriebels is bedoeld voor lessen in relationele en seksuele vorming.

'Nee is nee' 

Leerlingen moeten elkaar bij ons op school respecteren. Nee is dan ook nee, zo stelt Verhoeff. De kleutergroep krijgt die lessen al, uiteraard aangepast op hun eigen niveau. “Vanaf de bovenbouw wordt er preventief seksuele voorlichting gegeven.”

Basisscholen door heel Nederland ontvingen de flyers van Gezin in Gevaar. De scholen weten heel goed wat waar is en wat niet, zo geeft Luc Lauwers van Rutgers aan. De inhoud van de folder komt niet overeen met wat er tijdens de Week van de Lentekriebels gebeurt.

Vragen van ouders 

Ouders stappen met vragen sneller naar de school dan naar Rutgers. Voor die scholen is dat heel vervelend. Verhoeff is juist blij dat ouders naar haar en haar collega-directeuren komen met vragen. “Ik hoop dat ik een stukje onrust heb kunnen wegnemen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk