Werkstraf voor docent uit Wassenaar die ‘per ongeluk’ met leerling zoende

Voor het ‘per ongeluk’ zoenen van een 15-jarige leerlinge, heeft een docent uit Wassenaar een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk. De man beweert het meisje alleen te hebben willen knuffelen, maar dat hun lippen per ongeluk met elkaar in aanraking kwamen. Hij is op staande voet ontslagen door de school. Dit meldt Omroep West.

Het voorval vond plaats in 2022, enkele maanden nadat de leerlinge de docent had verteld over problemen thuis. Die gingen over verkrachting en stalking. Hij vertelde aan de politie dat hij haar enkel wilde steunen.

Verliefd op het meisje 

De leraar schreef in chatberichten via Instagram dat hij verliefd was op het meisje. Later verklaarde hij bij de politie dat hij het haar meer zou zien als een zusje. De officier van justitie vindt dat onwaarschijnlijk, want ‘als je dit naar je zus stuurt is dat niet gezond’.

De advocaat van de docent zei tegen de rechter dat de man flink over de schreef is gegaan, maar dat de leerlinge ook verkeerd bezig was. Als de leraar iets zou doorvertellen over haar problemen, dreigde zij met zelfmoord. Achteraf gezien bleek dat het meisje helemaal geen problemen had.

Per ongeluk gezoend 

De verdachte had, op de dag van het incident, gedacht dat het meisje een knuffel nodig had. Ze had in de chat laten weten dat ze er doorheen zat en een knuffel nodig had. Tijdens die knuffel zoende de docent ‘per ongeluk’ het meisje. De dag erna belde hij haar zelfs op om zijn excuses aan te bieden.

Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat het een ongeluk was. De officier van justitie neemt aan dat de docent het meisje bewust een kus heeft gegeven. Dat is al strafbaar, en strafverzwarend als dat tussen een leraar en een leerling gebeurt.

'Met je poten van een leerling afblijven' 

“We hebben te maken met een leraar en die moet met zijn poten van een leerling afblijven”, aldus de officier. “Als je je dat niet realiseert, moet je je afvragen of je wel in het onderwijs moet werken.”

Ook de rechtbank vindt de kus ontucht en geeft aan dat een school een veilige omgeving moet zijn voor leerlingen. De docent krijgt naast de taakstraf nog een meldplicht bij de reclassering, moet voor een behandeling naar een psycholoog en mag geen contact meer opnemen met het meisje. Ook is hij haar een schadevergoeding van duizend euro verschuldigd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk