Normal_ouders_scheiding_gescheiden

Een echtscheiding heeft veel invloed op kinderen en hun leerprestaties. Leraren kunnen de kinderen hierbij helpen. Docenten kunnen voor de leerlingen het verschil maken door te weten wat er aan de hand is en er voor de leerling zijn als dat nodig is. Villa Pinedo, de online plek voor kinderen met gescheiden ouders, heeft daarvoor een scheidingspakket voor docenten opgesteld. Dat melden De Lerarenagenda en Villa Pinedo.

De leerprestaties van jongeren met gescheiden ouders blijken slechter te zijn dan jongeren met intacte gezinnen. Ook kunnen de kinderen zich tijdens de scheidingsperiode slecht concentreren en komen de jongeren soms later op school, omdat ze eerst nog hun broertje of zusje naar school moeten brengen. Intern onderzoek van Villa Pinedo toont aan dat veel kinderen behoefte hebben aan een luisterend oor en ondersteuning. Volgens de kinderen kunnen docenten echt het verschil maken. Villa Pinedo heeft daarom het scheidingspakket voor docenten opgesteld.

Het scheidingspakket is tot stond gekomen door steun van het ministerie van Volksgezondheid. Het pakket bestaat uit twee filmpjes waarin jongeren ervaringen delen en docenten tips geven, een open brief aan alle leraren in Nederland en het rapport voor de leraar.

Op de Dag van de Scheiding, vrijdag 9 september, ontvangen all basis- en middelbare scholen het boek 'Aan alle gescheiden ouders'. In dit boek vertellen kinderen wat ze meemaken, voelen en denken. Deskundigen geven adviezen aan ouders, aangevuld met oefeningen. Het boek is volgens De Lerarenagenda ook voor docenten een goed naslagwerk.

De overheid zet zich ook in om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag 6 september de Divorce Challenge gestart door de website www.divorcechallenge.nl te lanceren. Het doel van de Challenge is het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen.  Dit door mensen uit te nodigen goede ideeën tegen vechtscheidingen in te dienen via de website. “We willen iedereen uitnodigen om, bovenop alles wat we al hebben, nieuwe manieren te bedenken om ouders te helpen hun scheiding goed te regelen zodat ze niet in een vechtscheiding terecht komen en de wereld van hun kinderen niet op zijn kop komt te staan", aldus Van der Steur.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids