Normal_geld_rekenmachine
De reglementen van Vervangingsfonds en Participatiefonds zijn aangepast naar aanleiding van de nieuwe cao. Hierdoor kunnen schoolbesturen verder gaan met de invulling van hun vervangingsbeleid. Schoolbesturen die niet voldoende uit de voeten kunnen met het nieuwe reglement van het Vervangingsfonds, hebben een extra mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden. Dit meldt de PO-Raad.
Het Vervangingsfonds (VF) biedt onder voorwaarden vergoeding voor diverse (nieuwe) mogelijkheden voor het organiseren van vervanging bij vaste contracten, tijdelijke contracten (ook als dit niet gekoppeld is aan een afwezige), tijdelijke uitbreidingen van vaste en tijdelijke contracten, min-max-contracten en bindingscontracten. Uitbreidingen van contracten kunnen volgens de oude regels voor vergoeding in aanmerking worden gebracht. Dit kon al en het is niet gewijzigd. Tijdelijke uitbreidingen op een bindingscontract kunnen op dezelfde wijze worden gedeclareerd. De bindingsuren zelf worden niet vergoed. 
 
Bij min-max-contracten, langere tijdelijke contracten en vaste contracten kan de koppeling tussen vervanger en afwezige niet worden gecontroleerd door naar het contract te kijken. Dat betekent dat deze mensen een contract hebben dat specifiek is aangegaan voor vervanging. Uiteraard worden alleen vervangingen voor ziekte en schorsing uiteindelijk gedeclareerd en vergoed. Vanwege de ontstane onduidelijkheid over bepaalde en onbepaalde tijd bij min-max-contracten, heeft het VF besloten dat bij vervangingen door medewerkers met een min-max-contract voor onbepaalde tijd dat is aangegaan na 27 april en voor het bekend worden van de cao-tekst op 8 juli, declaratie en vergoeding wel mogelijk is. 
 
Schoolbesturen hebben gegeven de uitkomsten van het cao-overleg en de wijzigingen van het VF-reglement, een extra gelegenheid om eigenrisicodrager te worden (onder de reeds bestaande voorwaarden). 
 
Het bestuur Participatiefonds (PF) heeft eveneens een besluit genomen over wijziging van het reglement naar aanleiding van de nieuwe cao. Bij de afloop van een tijdelijk contract voor vervanging (min-max of anderszins) kunnen werkloosheidskosten ontstaan. Voor deze gevallen heeft het PF een nieuwe instroomtoets ontworpen, passend bij deze contracten. Onderdeel daarvan is het aanbod bij ondersteuning van het vinden van ander werk. Het bedrag voor deze ondersteuning is hoger naarmate het dienstverband langer is. De precieze invulling van deze instroomtoets moet nog plaatsvinden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids