Normal_euro_geld_betalen__9_

Bedrijven in Nederland geven steeds meer geld uit aan Research en Development (R&D) in het buitenland. Het gaat om een stijging van 8 procent in 2013, in vergelijking met een jaar eerder. Dit is een toename van ruim 100 miljoen euro naar 1,6 miljard euro. In totaal gaven bedrijven en instellingen, zoals hogere onderwijsinstellingen en universitaire ziekenhuizen, samen 12,7 miljard euro uit aan R&D gedaan door eigen personeel. Dit melden het CBS en Novum.

Twee derde van de R&D-uitgaven van bedrijven wordt uitgegeven aan R&D uitgevoerd met eigen personeel, dit komt neer op 7,1 miljard euro. Daarnaast kunnen bedrijven R&D ook uitbesteden aan andere bedrijven in Nederland of in het buitenland, het gaat hier respectievelijk om 18 en 15 procent van hun totale R&D-uitgaven. De inkomsten uit het buitenland waren in 2013 iets lager dan in 2012. De uitgaven naar het buitenland werd dus niet gecompenseerd door een evenredige stijging van inkomsten uit het buitenland, aldus het CBS.

Behalve bedrijven zijn er in Nederland ook instellingen met R&D-uitgaven, bijvoorbeeld hogere onderwijsinstellingen en universitaire ziekenhuizen. Zij voeren bijna al hun R&D uit met hun eigen personeel. Vooral publieke onderzoeksinstellingen zagen hun investeringen in innovatie in 2013 flink oplopen. Deze stegen met ruim 5 procent. Bedrijven en instellingen samen waren in 2013 goed voor 12,7 miljard euro aan R&D-uitgaven, 2 procent meer dan een jaar eerder. 

© Nationale Onderwijsgids