Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Vanaf 1 augustus 2014 wordt centrale examinering op het gebied van taal en rekenen in het mbo ingevoerd. Dat gebeurt gefaseerd, te starten met Nederlands mbo-4. De onderwijsinstellingen zijn verantwoordelijk voor de afname en beoordeling. Een hoofdrol is hierbij weggelegd voor de examencommissies van de instellingen. Zij moeten zich daarbij houden aan de richtlijnen van het College voor toetsen en Examens. Als er zich volgens de examencommissie ernstige onregelmatigheden mochten voordoen tijdens een examen, komt de Inspectie van het Onderwijs in beeld. Dit meldt de Onderwijsinspectie. 

Evenals bij de niet-centrale examens is het bij de centrale examinering aan de examencommissie om een besluit te nemen, daar waar zich een onregelmatigheid voordoet tijdens de afname. Dit besluit ligt in de lijn van de onregelmatigheden die zich ook bij de niet-centrale examens kunnen voordoen. Daarnaast kan de onregelmatigheid van dien aard zijn dat het aan de inspectie is om het besluit te nemen dat een examen opnieuw moet worden afgenomen, waarmee het gemaakte examen voor één of een groep deelnemers ongeldig wordt verklaard.
 
In het examenbesluit is namelijk een specifieke taak rond de centrale examinering voor de inspectie opgenomen. Artikel 11 zegt: “Indien het centraal examen naar het oordeel van de inspectie niet volgens de geldende regels is afgenomen, kan zij besluiten dat het geheel of gedeeltelijk voor een of meer deelnemers of examendeelnemers opnieuw wordt afgenomen. De inspectie verzoekt het College voor toetsen en Examens zo nodig nieuwe opgaven vast te stellen en te bepalen op welke wijze en door wie het examen zal worden afgenomen”. Als de onregelmatigheid van dien aard is dat het aan de inspectie is te besluiten of het examen opnieuw moet worden afgenomen, dan meldt de examencommissie de onregelmatigheid aan de inspectie door gebruik te maken van het ‘Aanvraagformulier opnieuw afnemen centraal examen’ (zie hieronder).
 
Voor de melding van een onregelmatigheid aan de inspectie, is het belangrijk te weten dat de examencommissie een onregelmatigheid alleen kan melden via het e-mailadres: ce-mbo@onderwijsinspectie.nl, met als onderwerp ‘Melding onregelmatigheid’. 
 
© Nationale Onderwijsgids