Normal_family_reading_hour

Ruim twee derde van de ouders is tevreden over de docent van hun kinderen. Meer dan de helft van de ouders (53%) weet echter niet wat de leerkracht de kinderen precies moet leren. Zowel de ouders als de leerkrachten vinden een goede communicatie en nauwe samenwerking noodzakelijk voor de educatieve ontwikkeling van het kind. Dit meldt online leerplatform Squla. 

Het leerplatform ondervroeg ruim 1000 ouders van basisschoolleerlingen en 450 leerkrachten naar hun visie op de onderwijsomgeving. Volgens ouders zijn leerkrachten goed in het overbrengen van de lesstof en het aanbieden van lessen op verschillende niveaus. Hoewel beide partijen communicatie als belangrijk bestempelen zegt 53 procent van de ouders niet precies te weten wat een leerkracht hun kind moet leren. Ook weten zij als ouders niet hoe zij hun kind bij het leren kunnen ondersteunen. Opmerkelijk, omdat de ouders het niet alleen de verantwoordelijkheid van de leerkracht vinden, maar ook die van henzelf, om de kerndoelen zoals die gedefinieerd zijn door het ministerie van OCW te weten. 
 
90 procent van de ouders en de leerkrachten geven aan toegevoegde waarde te zien in het met elkaar in gesprek gaan. Toch denkt 80 procent van de ouders niet of zelden de educatieve ontwikkeling van hun kind met de docent te bespreken. 85 procent van de leerkrachten gaf daarentegen aan de inhoud van de lesstof wel met de ouders te bespreken. Communicatie naar ouders toe wordt wel aangevoerd als een van de belangrijkste verbeterpunten door de leerkrachten. 
 
48 procent van de ouders vindt dat hun belangrijkste rol in de educatie het actief stimuleren en begeleiden van hun kinderen is. Hetzelfde percentage ouders zegt hierin goed te zijn. Volgens 52 procent van de leerkrachten is dit juist een van de belangrijkste verbeterpunten van ouders. De ouders vinden daarnaast dat de belangrijkste taak van de leerkracht is om de kinderen de lesstof te leren. De leerkrachten zeggen echter dat het overbrengen van het belang en plezier van leren hun belangrijkste taak is.
 
© Nationale Onderwijsgids