Dienjaarmilitairen na korte opleiding officieel aan de slag bij de marine

Een opleiding van acht weken met een trainingskamp en gesimuleerde aanvallen. Daarna mogen dienjaarmilitairen officieel aan de slag bij de marine. Vooral om het personeelstekort tegen te gaan. Dat meldt het NRC.

Esther Dorgelo (19 jaar) is dienjaarmilitair. Ze wilde tijdens de bivak vaak haar opleiding stopzetten. “Vooral die eerste week.”  Maar toen ze na acht weken opleiding haar baret op kreeg voelde ze zich enorm trots.

Laatste fase van het trainingsprogramma 

Dorgelo en haar collega-dienjaarmilitair Margot van der Linde (27) staan op het helikopterdek van de Zr.Ms. De Ruyter in Den Helder. De laatste fase van het trainingsprogramma gaat bijna van start in Plymouth. De Britse marine heeft daar de leiding. Van der Linde zit al sinds oktober 2023 aan boord van het schip, Dorgelo pas twee weken.

Dienjaar Defensie 

Vanwege het personeelstekort bij defensie werd er in september 2023 het Dienjaar Defensie opgestart. Jongeren van 18 tot 27 jaar kunnen een jaar lang werkervaring opdoen.

Dorgelo had al haar vwo-diploma en overwoog een studie diergeneeskunde. Tijdens het voorbereiden van de toelatingstoets had ze opeens schoon genoeg van de schoolbanken. Ze meldde zich aan voor het dienjaar, net zoals 1.800 andere jongeren. Zo’n 302 dienjaarmilitairen zijn nu bij defensie in dienst.

Margot van der Linde gaf biologieles op een vmbo-school, maar haar interesse lag altijd al bij de marine. Een opleiding tot officier zeedienst was het gevolg.

Gesimuleerde aanvallen 

Het intensieve trainingsprogramma in Plymouth is het einde van de opleiding. Zes weken lang worden de militairen op het schip getest met onder meer gesimuleerde aanvallen.

Havo- of vwo-achtergrond 

Meer dan de helft van de aanmelder heeft een havo- of vwo-achtergrond. Toch vormen ze volgens Christophe van der Maat een diverse groep. Er zitten praktisch als theoretische geschoolde jongens en meiden bij. Niet alleen uit de Randstad, ook uit de provincie.

Volgens de staatssecretaris is het dienjaar niet alleen bedoeld voor het werven van nieuwe militairen. Hij wil jongeren ook een ervaring geven die ze hun hele leven met zich meedragen. De dienjaarmilitairen moeten net zoals beroepsmatrozen de Eerste Maritiem Militaire Vorming voltooien voordat ze aan boord mogen van het marineschip. Dat is een opleiding van acht weken met klassikale lessen en een fysiek trainingskamp.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk