Logo_logo-ministerie-van-veiligheid-en-justitie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) wil buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) verscherpt extra tijd geven om aan hun bekwaamheidseisen te voldoen. Het gaat om boa's in de domeinen openbare ruimte en onderwijs. Dit staat een brief van het ministerie aan alle gemeenten. Als de werkgevers van boa's is het de taak van de gemeenten ervoor te zorgen dat de ambtenaren op tijd aan alle eisen voldoen. Dit meldt Beveiligingsnieuws.nl.

Boa's worden opgeleid binnen een afgebakend vakgebied, zoals leerplichtambtenaren, milieu-inspecteurs en treinconducteuren. Elk domein heeft specifieke opleidingseisen waardoor boa's deskundiger zijn op deze gebieden dan de politie dat is. Boa's spelen daardoor een belangrijke rol in de handhaving van de veiligheid. Het ministerie van VenJ vindt het belangrijk dat boa's voldoen aan de bekwaamheidseisen. Sinds 2012 moeten boa's in de domeinen onderwijs en openbare ruimte daarom naast de basisbekwaamheid ook een traject van permanente her- en bijscholing volgen.

Elke vijf jaar moeten boa's vier modules halen om hun titel als bijzonder ambtenaar te kunnen verlengen. Daarbij geldt bovendien de voorwaarde dat één van de modules binnen de eerste twee jaar afgerond moet zijn. Uit cijfers van de Stichting Exameninstelling Toezicht en Handhaving blijkt nu echter dat veel boa's niet aan deze laatste voorwaarde voldoen.

Omdat het onmiddellijk intrekken van de opsporingsbevoegdheid van deze groep grote negatieve gevolgen kan hebben, heeft het ministerie besloten de termijn te verlengen. De betreffende boa's hebben nu tot 31 december 2017 de tijd om de vereiste modules alsnog te halen. Het ministerie waarschuwt dat met het verlenging de termijn voor de overige modules niet opschuift. De gemiste module zal naast de module voor die periode gehaald moeten worden. Meer informatie staat op www.exth.nl en www.justis.nl.

© Nationale Onderwijsgids