Normal_splitsing__fusie__keuzeweg__samenwerking

De segregatie in het Amsterdamse onderwijs is nog steeds sterk aanwezig. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het gemeentelijk bureau voor Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS).  Vier op de tien basisschoolleerlingen zitten op een school die geen afspiegeling is van de Amsterdamse bevolking. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het aantal ‘zwarte scholen’, scholen waarvan meer dan 80 procent van de leerlingen allochtoon is, is wel afgenomen. Daartegenover staat dat er nog veel ouders zijn die hun kind liever naar een ‘witte school’ brengen. Dat zijn met name ouders die hoogopgeleid zijn. De keuze van ouders en leerlingen draagt bij aan segregatie in de stad, concludeert OIS. 
 
Uit de cijfers blijkt dat nog geen eenvijfde deel van de basisschoolleerlingen naar een gemengde school gaat, waarbij de verhouding autochtoon/allochtoon tussen de 40 en 60 procent ligt. Dit beeld lieten de cijfers vorig jaar ook zien. Over het voortgezet onderwijs zijn nog geen nieuwe cijfers bekend. 
 
Politici van verschillende partijen willen dat elke school een afspiegeling van de maatschappij vormt en dus een gemengde school is. Scholen en ouders proberen wel meer menging tot stand te brengen. Maar tot nu toe hebben deze pogingen nog niet veel resultaat gehad.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids