Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

De gemeente Eindhoven roept elf ouders en/of verzorgers op van wie hun kind op 15 of 16 juli niet in de klas zat. Ouders riskeren een forse boeten als ze hun kinderen eerder van school halen wanneer de vakantie nog niet officieel begonnen is. In verschillende steden werden extra controleurs ingezet om dit ongeoorloofde verzuim aan te pakken. In Eindhoven was de controle bij 63 basisscholen aangekondigd. Dit meldt het ED.

Scholen hadden van de gemeente Eindhoven de vraag gekregen om aan Bureau Leerplicht door te geven welke leerlingen zonder reden afwezig of ziek waren. Op dit verzoek werden 59 leerlingen gemeld. Daarnaast bezocht de gemeente 23 scholen steekproefsgewijs en deed 43 huisbezoeken.

In vergelijking met vorig jaar is het aantal meldingen en oproepen met de helft afgenomen. Vorig schooljaar werden 126 afwezige leerlingen gemeld, werden er 69 huisbezoeken afgelegd en moesten 21 ouders en/of verzorgers verantwoording afleggen. Wanneer ouders geen goede reden hebben voor de afwezigheid van hun kinderen krijgen ze een proces-verbaal. Het Openbaar Ministerie legt vervolgens de zaak voor aan de rechter, die in de meeste gevallen een geldboete oplegt. Als er sprake is van overtreding van de Leerplichtwet, kan de gemeente een boete van 100 euro per kind per dag geven. 

© Nationale Onderwijsgids