Normal_9791

Mannen verlaten kinderopvang

Sinds de grote Amsterdamse zedenzaak zijn tientallen mannen gestopt als leider op een kinderdagverblijf. Dit heeft de Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen (BOinK) aan de NOS bevestigd.
Een aantal mannen werkt helemaal niet meer in de kinderopvang. Anderen zijn overgestapt naar de naschoolse opvang, waar kinderen van 4 tot en met 12 jaar worden opgevangen. Sommige mannen zijn min of meer gedwongen weggegaan, nadat verontruste ouders aan de bel hadden getrokken bij de leiding van de opvang. Maar anderen ,,voelen zich ook bekeken en worden moe van het gevoel dat ze bijna elke keer als ze een kind optillen erbij moeten zeggen dat de ouder zich geen zorgen hoeft te maken’’, zegt een zegsman van BOinK.
In Nederland werken in de kinderopvang 90.000 mensen. Van hen is iets meer dan 1 procent man. BOinK beklemtoont dat het van cruciaal belang is dat er ook mannen in de sector werken. ,,Het is niet gezond voor kinderen om alleen maar vrouwelijke rolmodellen te hebben’’, zegt de organisatie.