Normal_pexels-fauxels-3184432__1_

Vanaf volgend schooljaar gaan het Dieze College en de Bossche Vakschool samenwerken, wat resulteert in een uniek onderwijsmodel in Den Bosch. Deze samenwerking tussen een vmbo-school voor speciaal en regulier onderwijs heeft als doel meer leerlingen naar een vmbo-diploma en door naar een mbo-opleiding te helpen. Dit meldt het Brabants Dagblad.

De samenwerking werd aangekondigd door de betrokken partijen: Ons Middelbaar Onderwijs, Stichting Koraal en de gemeente 's-Hertogenbosch. Woensdag ondertekenden deze partijen de samenwerkingsovereenkomst, die volgend schooljaar van start gaat. "Met deze samenwerking en inhuizing versterken we de kansen voor leerlingen in de regio ’s-Hertogenbosch die zijwind ervaren," aldus de partijen.

Expertise van Stichting Koraal

Het Dieze College is onderdeel van Stichting Koraal, die 21 scholen voor speciaal onderwijs in Brabant beheert en een brede expertise heeft in jeugdhulp, gehandicaptenzorg en arbeidstoeleiding. Door de samenwerking krijgen leerlingen van het Dieze College, die extra ondersteuning nodig hebben, de mogelijkheid om vakken te volgen aan de Bossche Vakschool. Dit biedt hen snellere en laagdrempeliger ondersteuning vanuit het voortgezet speciaal onderwijs, wat de kans vergroot dat ze een vmbo-diploma behalen en doorstromen naar een mbo-opleiding.

Inclusie en zelfstandigheid

De moderne schoolomgeving bevordert inclusie, zelfstandigheid en sociale participatie doordat leerlingen van beide scholen met elkaar in contact komen, samen leren en werken. "Dit draagt bij aan de zelfstandigheid van de leerlingen," aldus Ons Middelbaar Onderwijs.

Toekomstperspectief

"Wij zijn trots dat na een periode van voorbereidingen het Dieze College nu inhuist bij de Bossche Vakschool. Hierdoor kunnen we onze leerlingen nog meer kansen bieden in hun groei naar een zelfstandig en gelukkig leven," meldt Koraal.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer