Ben je geslaagd? Dit zijn een aantal leuke activiteiten om dat te vieren

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

De zomervakantie is begonnen! En niet alleen dat, dit jaar is die ook nog eens extra lang. Hoewel het heerlijk is om eventjes helemaal niets te hoeven doen voor school, moet je je niet lopen te vervelen. Gelukkig zijn er enorm veel activiteiten die je kunt doen. Weet je niet precies was? Geen zorgen! Hier zijn een aantal tips voor leuke of spannende activiteiten die je kunt doen om lekker van al die vrije tijd te genieten.

Begin met een creatieve hobby

Je bent altijd al wel geïnteresseerd geweest in schilderen (of iets anders creatiefs), maar hebt nooit de stap gemaakt om er écht aan te beginnen. Maar omdat je nu toch zeeën van tijd hebt, waarom begin je er niet gewoon mee? Om een start te maken zijn er allerlei interessante workshops om te volgen. Daar leer je bijvoorbeeld technieken voor acryl schilderen. Al snel zul je merken hoe ontspannend en bevredigend het is om iets met je eigen handen te maken! Be like Bob (Ross).

Museumbezoek 

Trakteer jezelf na een drukke studeerperiode op een fijn dagje uit. Je kunt dit doen met je ouders of met vrienden. Ga bijvoorbeeld een dagje naar het museum, om bijvoorbeeld de kunsttour Snakken naar Boijmans in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam of een tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam te bekijken. Daar kun je de werken van wereldberoemde schilders zoals Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh aanschouwen. Misschien is het wel inspiratie om zelf wat op het doek te zetten! Of een heel ander museum: het Upside Down Museum in Amsterdam. Als je nog een plek zoekt om leuke foto’s te maken voor jouw social media pagina, dan is dit museum zeker een bezoekje waard!

De natuur in

De overgang tussen lente en zomer is een prachtige periode om de natuur in Nederland te ontdekken. Loop een deel van het Pieterpad of kies een leuke wandelroute van Natuurmonumenten of Wandelnet. Een idee om de creatieve kronkels op te warmen: ga naar een blotevoetenpad. Leuk om met je vriendje of vriendinnetje te wandelen! Ook organiseren beide allerlei activiteiten in de natuur. Zo zul je je deze zomer nooit vervelen.
Bestijg jij liever je stalen ros? Dan heeft het Fietsnetwerk een groot aanbod van prachtige fietsroutes voor je.

Escaperoom

Een niet al te voor de hand liggend idee, maar wel eentje waar je enorm veel plezier mee kunt beleven. Als jullie wat avontuurlijker zijn is een bezoekje aan een escape room een leuk idee. In een escaperoom word je opgesloten en moet je proberen om zo snel mogelijk te ontsnappen. Dat doe je door puzzels op te lossen of cryptische vragen te beantwoorden. Er zijn enorm veel in Nederland en via deze link zie je welke escaperooms er bij jou in de buurt zijn.

Bioscoopbezoek

Op het moment zijn er allerlei leuke en spannende films in de bioscoop. Je kunt het perfect combineren met een dagje shoppen of een andere activiteit. Wat is er leuker dan de dag afsluiten met een goede film? Onze aanraders: Furiosa: a Mad Max Saga en Back to Black. Wil je van een iets rustigere film genieten, dan is de nieuwe Garfield of Kung Fu Panda ook een uitstekende keuze!

Lees een boek

Als je niet al bent geïnspireerd door TikTok om een boek te lezen, dan doen wij dat! Een boek lezen begint weer populairder te worden. Misschien komt dat wel door het aanbod van leuke boeken die je kunt lezen. Zoals Op het einde gaan ze allebei dood van Adam Silvera. Ook de boekenreeks After, wanneer je graag een spannend boek wilt lezen, staat op ons lijstje. Daarmee ben je de hele zomer zoet!

Zomerbaantje

Ze liggen voor het oprapen, je kunt er een mooi zakcentje mee verdienen én bent lekker bezig. Een zomerbaantje is niet alleen leuk, het levert je ook nog eens wat op en het hoort bij zelfstandig worden. Eén en één is twee!

Woon je dicht bij de kust? Misschien is er dan wel iets te vinden bij een strandpaviljoen. Kijk of je ergens een krantenwijk kunt lopen, of zoekt de supermarkt nog een extra hulpkracht. 

Zoals je ziet is er van alles te doen in deze periode. Heb jij zelf nog andere leuke uitjes of ideeën voor een activiteit? Laat het ons dan weten in de reacties!

Door: Nationale Onderwijsgids / Ilias van Bruggen