Leerlingen Goeree-Overflakkee missen examens vanwege buikgriep

Examenleerlingen op Goeree-Overflakkee krijgen ook te maken met het buikgriepvirus. Zeventien leerlingen hebben daardoor hun examens van vorige week niet kunnen maken. Dat meldt RTL Nieuws.

Scholengemeenschap RGO in Middelharnis maakt sinds vorige week de toiletten en de deurklinken extra goed schoon. De school hoopt daarmee de buikgriep zo veel mogelijk te stoppen. Begin vorige week zat 15 procent van de leerlingen ziek thuis.

Examens niet kunnen maken 

Vijftien leerlingen van de school hebben vorige week dan ook hun examens niet kunnen maken. Anoukh Bezuijen van de scholengemeenschap laat weten dat de leerlingen goed ziek waren. De twee scholen, die onder de scholengemeenschap vallen, hebben in totaal 194 leerlingen ziek thuis zitten. Vier van hen zijn eindexamenleerlingen. Maar het aantal zieke leerlingen moet natuurlijk verder dalen.

200 zieke leerlingen 

De Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (CSGPM) uit Middelharnis telde afgelopen week 200 zieke leerlingen. Daarvan zaten er twee in het examenjaar. Wiskundedocent Klaas de Wit geeft aan dat het een kort, maar heftig virus is. “Een leerling liet weten dat ze twaalf keer had overgegeven op een dag. De volgende dag kwam ze weer gewoon naar school.”

Inhaalexamens 

Voor examenkandidaten is een gemist examen een ramp. In juni mogen ze het examen dan inhalen, maar al hun vrienden hebben dan al lang en breed vakantie. De inhaalexamens van afgelopen week zijn precies op dezelfde dag en op dezelfde tijd, zo stelt De Wit. “Je examen maak je ’s ochtends, dan heb je pauze en ’s middags kan je dan het andere examen maken.”

Leerlingen twijfelen nu of ze met beginnende klachten, of als ze juist net klachtenvrij zijn, het examen gewoon te maken. “Een minuut voor het examen van start gaat kan je nog het besluit nemen om thuis te blijven. Als je eenmaal begonnen bent met je examen, krijg je een cijfer voor wat je hebt ingeleverd. Ook als je zo ziek bent als een hond”, aldus De Wit. Daarom vraagt hij de leerlingen goed na te denken over dit besluit. Ook omdat buikgriep zeer besmettelijk is.


Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk