Steeds meer leerlingen ontvangen gratis ontbijt van school

Steeds meer leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen genieten van een gratis ontbijt voor de eerste les. Dit gratis ontbijt is een initiatief van de middelbare scholen zelf. Er is ten opzichte van vorig jaar een stijging geconstateerd van 900 scholen die zich sindsdien hebben aangesloten bij dit initiatief. Vorig jaar deden er 400 scholen mee, terwijl dat er dit jaar al 1300 zijn. In Limburg doen er nu 31 scholen mee, aldus L1 Nieuws.

Vanaf deze week doet ook het VMBO in Maastricht mee. De school ontvangt hier subsidie voor van het Jeugdeducatiefonds. De onderwijsinstelling uit Maastricht kan hiermee een ruim aanbod aan voedsel aanbieden. Volgens een verslaggever van L1 Nieuws heeft de school een behoorlijk gevarieerd ontbijt klaarstaan: pakjes melk, gesmeerde boterhammen, fruit, crackers, ontbijtrepen en drinkyoghurt. De leerlingen zijn van 8.00 tot 8.30 uur welkom voor het ontbijt op school. 

Aangename start van de dag

Dit initiatief zou voor een rustige start van de les moeten zorgen. De leerlingen hebben al even de tijd gehad om elkaar te spreken en de magen zijn natuurlijk goed gevuld. Voor kinderen die niet de mogelijkheid hebben om thuis te ontbijten is het ook een uitgelezen mogelijkheid.

Conrector van het VMBO in Maastricht, Christiane Lenaerts, merkte op dat de leerlingen het de eerste dagen wat onwennig vonden. "Je zag ze denken: pakken we wel iets of pakken we niets?" Lenaerts gaf de leerlingen mee dat ze niets verplicht moesten pakken, maar wel gaf ze aan dat het er staat en dat de kinderen vrij zijn om wat te pakken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema