Vmbo-leerlingen uit Tilburg ontvangen cupcakes voor start eindexamens

Eindexamens, ze staan op het punt van beginnen. De schriftelijke varianten beginnen dan weliswaar pas in mei, maar een grote groep vmbo-leerlingen start in april al met de digitale- en praktijkexamens. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Door de gangen van Campus013 in Tilburg rijdt een karretje vol met cupcakes. Scholieren en medewerkers van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) komen deze lekkernijen uitdelen. Het LAKS is de ‘klaagorganisatie’ tijdens de eindexamens. Na de eindexamens van vorig jaar kwamen er 293.000 klachten binnen, dat was een record.

Steuntje in de rug 

De cupcakes worden uitgedeeld om de leerlingen een steuntje in de rug te geven. De vmbo-leerlingen worden door het LAKS in het zonnetje gezet, omdat de organisatie vindt dat dit te weinig gebeurt.

Examens 

Dat deze leerlingen nu al starten aan hun examens weten heel veel mensen niet. Het vmbo wordt eigenlijk altijd een beetje vergeten en wij vinden dat het tijd is voor verandering, zo stelt Dada Amoilafou, woordvoerder van de Examenklachtenlijn van Laks.

Docent mens en maatschappij op Campus013, Marielle Verhoeven, loopt rond met het rooster van de eindexamenklassen. Op school is hier altijd van alles te doen. We hebben een lokaal waarin we dieren bestuderen, maar we hebben ook een horecaruimte en een techniekwerkplek. De leerlingen van de school worden zo breed mogelijk opgeleid, geeft Verhoeven aan. De examens zijn dan ook gebaseerd op alles wat de leerlingen hier leren.

Centrale examens in mei 

De leerlingen maken in mei ook nog de centrale examens. Bijna alle vmbo-scholen doen mee met de digitale- en praktijkexamens. De scholen die dit nog niet doen moeten in 2025 verplicht deze examens gaan invoeren. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk