Scholieren slaan elkaar tot moes en vallen agenten aan voor het politiebureau

Tientallen scholieren gingen dinsdag 19 maart met elkaar op de vuist bij de Rode Kruisstraat in Amsterdam Noord. Leerlingen van de scholen Noorderlicht, Damstede en Vonk stonden voor het politiebureau, begonnen daar met de vechtpartij en kregen het vervolgens aan de stok met de politie zelf. De politie moest daarbij geweld gebruiken tegen de scholieren. Dat meldt AT5.

Het conflict tussen de scholieren gebeurde naar aanleiding van een incident. Dat incident speelde zich af op donderdag 14 maart. Toen gingen er twee meisjes met elkaar op de vuist.

Gesprek aangaan met de leerlingen 

De politie probeerde tijdens het incident het gesprek aan te gaan met de leerlingen. De groep wilde niet praten en gaf een grote mond terug. Vervolgens werden de leerlingen gevraagd om weg te gaan, dat deden zij ook, maar niet voor lang.

Voor het politiebureau 

De leerlingen raakten op tien verschillende plekken voor het politiebureau slaags met elkaar. De agenten moesten in een linie staan voor de groep scholieren, daarbij gebruikten ze ook wapenstokken. De scholieren verstoorden niet alleen de openbare orde, ze beledigden en spuugden ook op de agenten.

Huisbezoeken 

De scholen zijn door de politie op de hoogte gesteld. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er ook huisbezoeken zullen plaatsvinden. AT5 heeft de drie scholen gevraagd om commentaar te geven op het voorval. Noorderlicht maakte daar geen gebruik van, de andere scholen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk