Het Schoter in Haarlem start eerste bibliotheek op school

Middelbare school Het Schoter uit Haarlem zet in op het leesplezier van jongeren. Daarom starten zij met de eerste bibliotheek op school in het voortgezet onderwijs. Deze unieke en mooie samenwerking hebben de beide partijen goed gevierd, aldus Haarlem Updates.

De kersverse rector van Het Schoter Jord Schaap, wethouder Bas van Leeuwen, directeur van de bibliotheek Roxane van Acker en een aantal leerlingen van de middelbare school ontvingen actuele en inspirerende boeken. Deze kregen ze van hun eigen, nieuwe bibliotheek om de nieuwe samenwerking te onderstrepen.

Leesmotivatie in het onderwijs

Het doel van de samenwerking is zorgen dat er een relevante en gevarieerde collectie binnen handbereik is voor de leerlingen. Dat is waar naar gestreefd wordt voor de eerste bibliotheek op een middelbare school in Haarlem. De samenwerking tussen bibliotheek Zuid-Kennemerland en Het Schoter geldt al sinds de zomer van 2023. De school wil meer aandacht in het lezen en de leesmotivatie in het onderwijs. Vanaf 4 maart lezen de leerlingen van de eerste klas met hun docenten tijdens de les. Dit gebeurt minimaal een half uur op twee momenten in de week. Er mag gelezen worden in een zelfgekozen boek.

PISA-onderzoek

Volgens rector van Het Schoter, Jord Schaap, is het juist nu belangrijker dan ooit om te investeren in lezen. Het meest recente PISA-onderzoek luidde de noodklok over leesvaardigheid onder de Nederlandse jongeren. Hiervoor zijn verschillende redenen, waaronder het feit dat zij lezen niet leuk vinden, er geen tijd voor hebben, liever wat anders doen of zelfs een hekel hebben aan lezen. Dit heeft natuurlijk geen positieve invloed op hun leesresultaten. Lezen is niet alleen belangrijk bij het verkrijgen van leesvaardigheid. Het traint namelijk ook je brein en het stimuleert creativiteit. Het vergroot ook je kennis, aldus Schaap.

Het Schoter wil hier met de bibliotheek op school verandering in brengen. Het is een landelijk concept ontwikkeld door de bibliotheken zelf. Het concept staat niet alleen voor lezen op school en een grote collectie aan boeken, maar ook voor enthousiaste docenten. Een docent van de school geeft aan ook zijn leesplezier weer terug te hebben gevonden door het nieuwe concept.  

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema