Menstruatiearmoede aanpakken in het onderwijs, zo doe je dat

Het Parool en de Volkskrant schreven deze week over de puberteit van meisjes. En dan voornamelijk dat deze steeds vroeger begint. De kranten vroegen zich af of het niet goed was om maandverband gratis aan scholen te geven om menstruatiearmoede tegen te gaan. Wat is daarvoor nodig in het primair als voortgezet onderwijs? Dat meldt het Onderwijs van Morgen.

Onderzoekers wereldwijd zien dat meisjes steeds vroeger in de puberteit komen. Europese meisjes werden eind 19de eeuw voor het eerst ongesteld als ze zestien waren, tegenwoordig is dat het geval als ze dertien zijn. Oorzaken hiervan zijn onder andere de betere medische zorg, voedzame voeding en het aantal kinderen met overgewicht neemt alleen maar toe.

Overgang naar de middelbare school 

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren ziet dat bij vroege pubers de mentale en fysieke ontwikkeling niet gelijklopen. De vroege puberteit is extra vervelend, omdat deze vaak samen gaat met nog een grote verandering in het leven: de overgang naar de middelbare school.

Menstruatiearmoede 

De schaamte en onzekerheid die een puber kan hebben tijdens de menstruatie is extra groot als een gezin te weinig geld heeft voor menstruatieproducten. Dan spreken we van menstruatiearmoede Uit een onderzoek van Plan International blijkt dat één op de tien vrouwen en meisjes in Nederland soms geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Daarom kwam de Tweede Kamer in 2022 al met een voorstel om mensen met een laag inkomen gratis tampons en maandverband te geven.

Het Comenius College in Nieuwerkerk aan den IJssel zorgt ervoor dat er tampons en maandverband beschikbaar zijn bij de balie van de school. Dat doen ze vooral omdat het onderwerp menstruatie vaak nog een taboe is. In het Beatrix College in Tilburg waren er vier leerlingen die besloten om het taboe op menstruatiearmoede aan te pakken.  Ze begonnen een uitgiftepunt voor menstruatieproducten (MUP), maar de school is daarvoor wel afhankelijk van donaties. Het is echter wel een mooi voorbeeld voor scholen die dit ook willen, maar geen geld hiervoor hebben.

'Meidenbox' op basisscholen 

Op basisscholen zijn ook steeds vaker menstruerende meisjes te vinden. Een zogenoemde ‘meidenbox’, waarin schoon ondergoed, maandverband, tampons en zelfs broeken in te vinden zijn mochten de meisjes dat nodig hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk