Rietveldpaviljoen Amersfoort functioneert tijdelijk als democratiefabriek voor jongeren

Het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof wordt tijdelijk een hele bijzondere locatie voor studenten. Van donderdag 29 februari tot en met zondag 24 maart zal deze plek namelijk een andere functie hebben dan gebruikelijk. Het paviljoen zal in die periode veranderen in de democratiefabriek. Door een initiatief van de gemeenteraad en MBO Amersfoort is dit idee bedacht en gerealiseerd. Er komen twee verschillende afdelingen in het paviljoen. Meldt De Stad Amersfoort.

 

Het paviljoen wordt opgedeeld in twee aparte fabrieken, namelijk de democratiefabriek en de kunstfabriek. In de eerstgenoemde fabriek worden jongeren door middel van gereedschappen en machines uitgedaagd. Op deze manier leren zij na te denken over de democratie, maar kunnen ze uiteindelijk ook een eigen mening vormen. Het belangrijkste doel is om simpelweg met elkaar in gesprek te gaan. Er is ook een tentoonstelling in de democratiefabriek. Deze zal gaan over verschillende onderwerpen zoals: conflicten, democratie en macht. Gaandeweg zullen de deelnemers erachter komen dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat. Het gaat namelijk over eigen idealen en hoop, maar ook over wat zij belangrijk vinden.

De kunstfabriek

Parallel aan de democratiefabriek staat de kunstfabriek. Dit is net zoals de democratiefabriek een interactieve expositie. Deze fabriek is juist gericht op het maken van foto’s op allerlei manieren, van handmatige camera's tot de moderne AI. Hier leer je bijvoorbeeld hoe een camera obscura werkt. De uitvinder van deze camera is de kunstenaar Aleid Denier. Deze camera en een aantal foto’s die hij hiermee heeft gemaakt zijn te zien in de tentoonstelling van de kunstfabriek.  

Toegankelijk voor iedereen

Voor beide fabrieken geldt dat niet alleen scholen welkom zijn. Iedereen is er namelijk welkom, vooral kinderen en jongeren. De fabrieken zijn te bezoeken onder de reguliere openingstijden van het strandpaviljoen, dus van donderdag tot en met zondag van 12:00-17:00 uur. Op donderdag en vrijdag hebben scholieren wel voorrang. 

Speciale avond georganiseerd

Op donderdag 14 maart verzorgt het Rietveldpaviljoen zelfs een speciale avond rond het thema van de democratiefabriek. Deze avond is in samenwerking met Quita Muis van Tilburg University. Quita doet onderzoek naar polarisatie in Nederland. Zij zegt dat één op de negen leraren gesprekken vermijdt wanneer deze over moeilijke onderwerpen gaan. Dit gebeurt omdat er angst is voor conflicten in de klas. Toch constateert Quita dat de algehele polarisatie in Nederland niet toeneemt. Dit komt omdat wij als Nederlanders steeds dichter naar elkaar toe groeien als het over gevoelige onderwerpen gaat. Voorbeelden hiervan zijn abortus en bijvoorbeeld homoseksulaiteit. Muis sluit af door te zeggen dat het belangrijk is hoe er met conflicten wordt omgegaan. En dan met name hoe je iemand anders ervaart, voelt iemand als een tegenstander of juist als een vijand.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema