Middelbareschooldrukte in Eindhoven: regio gaat werken met lotingsysteem

Leerlingen in de regio Eindhoven hebben straks mogelijk te maken met een loting als zij de overstap maken naar de middelbare school. Scholen die meer inschrijvingen binnenkrijgen dan dat er plaatsen zijn, gaan met een lotingsysteem werken. Dit meldt Studio040. 

Nagenoeg alle scholen in de regio Eindhoven hebben samen afspraken gemaakt over de plaatsing van nieuwe middelbareschoolleerlingen. Scholen met te veel inschrijvingen werkten al met een loting, maar strak is het ook zo dat een leerling die bij zijn eerste schoolkeuze wordt uitgeloot, ook bij zijn tweede keuze een loting moet doormaken. Het doel is voorkomen dat scholen overvol raken maar er tegelijkertijd voor zorgen dat leerlingen worden geplaatst op hun voorkeursschool.

Meer middelbare scholen nodig

Zo werkten het Augustinianum en het Huygens Lyceum al met lotingen. De laatste school heeft 1.200 leerlingen terwijl er maar plek is voor 1.050. Volgens de directeur van de instelling voor voortgezet onderwijs moet er in het gebied een school bijkomen, maar of dat gaat gebeuren is niet bekend.

Onderwijsvormen die volgend jaar niet meedoen met de loting zijn praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en Global College. Verder zullen de gemeenten Bergeijk, Eerstel, Reusel – De Mierden, Nuenen, Heeze-Leens, Best, Eindhoven, Oirschot, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre hier wel rekening mee moeten houden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky