Gemeente Westerwolde hoeft niet mee te betalen aan asielschool Ter Apel

De middelbare asielschool in Ter Apel gaat de gemeente Westerwolde geen geld kosten. Het Rijk zal het extra bedrag van 180.000 euro gaan betalen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Ter Apel heeft ook al een middelbare asielschool, ook wel een Internationale Schakel Klas (ISK) genaamd. Daar krijgen kinderen uit de azc’s in Ter Apel en Musselkanaal les, maar ook kinderen van statushouders zijn daar te vinden. De Regionale Scholengemeenschap (RSG) in Ter Apel geeft de lessen.

Gebouw van voormalige basisschool 

De ISK is nu ondergebracht in een voormalige basisschool aan de Westerstraat. Alleen dat pand is in een erg slechte staat. De gemeente Westerwolde, het Rijk en het COA hebben besloten om het pand te slopen en daarvoor in de plaats een nieuw gebouw te bouwen. De lessen worden tijdens de sloop in noodunits gegeven.

Niet verhuizen midden in het schooljaar 

De RSG heeft gevraagd of de units aankomende zomer al neergezet kunnen worden. Dan hoeven ze alle leerlingen niet midden in een nieuw schooljaar te verhuizen. Het COA wil alleen de extra lange huur van de units, die 180.000 euro kost, niet betalen.

Mag gemeente geen geld kosten 

Burgemeesters en wethouders van Westerwolde baalden daar ontzettend van. Deze school mag de gemeente geen geld kosten vinden zij. Alleen, ze vinden het ook niet nodig om de kinderen en hun docenten midden in een schooljaar te verhuizen. Daarom wilden ze de gemeenteraad vragen om het resterende bedrag te betalen. Nu het Rijk heeft besloten de portemonnee te trekken, kan de gemeente Westerwolde het overgebleven geld nu besteden aan de huisvesting van andere scholen in de gemeente.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk