Aantal jonge meisjes op de spoedeisende hulp na suïcidepoging flink gestegen

Tienermeisjes en jonge vrouwen (tot 30 jaar) komen steeds vaker op de spoedeisende hulp (SEH) terecht. Dat komt omdat ze zichzelf ernstig hebben verwond of omdat ze een zelfmoordpoging deden. Dat meldt Skipr.

De Amsterdamse hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma zegt dat het onderzoek van VeiligheidNL goed in elkaar steekt. De cijfers passen helaas bij de trend, zo stelt hij. “Met sommige jongeren gaat het dusdanig slecht dat ze tot actie overgaan.”

Meisjes op de middelbare school 

Zo’n 47 procent van de meisjes op de middelbare school maakt zich te veel zorgen over van alles, is snel angstig en voelt zich vaak ongelukkig. Dat bleek deze zomer uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Trimbos Instituut. Dit geldt voor 14 procent van de jongens op de middelbare school.

Overdosis aan medicatie 

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kwam afgelopen zomer ook met ernstige cijfers naar buiten.  Tieners in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar dat doelbewust een overdosis aan medicatie inneemt, is in de afgelopen twee jaar alleen maar toegenomen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk