OM in hoger beroep tegen schipper voor dood scholiere

Het Openbaar Ministerie wil een beroepsverbod voor een schipper na een dodelijk ongeluk op de Waddenzee. In de zomer van 2022 kwam een scholier om het leven toen de giek plotseling afbrak. De 49-jarige schipper kreeg allen een taakstraf, maar justitie gaat nu in hoger beroep. Dat meldt de NOS. 

De 12-jarige Tara was met haar klas uit Den Haag op schoolreisje op de Waddenzee eind augustus 2022. Ze overleed ter plekke op zeilschip Risico toen de afgebroken giek op haar terechtkwam.

De giek bleek uit het strafrechtelijk onderzoek niet op tijd vervangen te zijn en de staat waar de giek in verkeerde was ook zeer slecht. De schipper kon op het moment van het ongeluk geen geldige keuringscertificaten voor de mast laten zien. De certificaten waren twee maanden ervoor al verlopen en zonder geldige certificaten mag een schip niet de haven uit.

Dood door schuld 

Het OM verdenkt de schipper van dood door schuld en eiste een half jaar cel en een beroepsverbod van 2,5 jaar. De straf viel uiteindelijk lager uit. Twee weken geleden gaf de rechtbank de schipper een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Hoger beroep 

Het OM gaat nu dus in hoger beroep. Het OM vindt namelijk dat er sprake is van een ernstige schuld, waardoor de straf vele malen hoger zou moeten uitvallen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk